Tallers de matèria q14T (sí, és un títol poc original…)

Tot i estar amb PFC no he pogut evitar d’anar a la sessió de TAPs de lletra, ara Tallers de materia, a escoltar. Per variar he pres notes, i les poso aquí directament (veureu que hi ha faltes d’ortografia i paraules malescrites, però aquesta primera impressió directe del què dieuen els professors sense comentaris meus també és indicatiu, crec:

PTA: roger s. silvia m. Pablo i helena. Comunitats habitables. Resi estud. Molt estructurat. Respectara tot. Es parteix individu fins a la forma. Agregacio repeticio. Metodologia: Habitacio, qualitats, … solar concret misterios. Tectonica potent. Exercicis paral.lels.Al 22@. Un parell de llocs…

Aquest TAP, com sempre, no canvia, fa el mateix, i com sempre la vessant de tecnologia em sembla la més interessant. Per tant, el què he dit altres vegades, també és vàlid ara. Això sí, que el Roger Sauquet estigui al capdavant pot ser interessant, i també és indicatiu. Cal tenir present que anteriorment també li van donar un TAP de lletra en absència del professors (l’antic TAP E1), en aquella ocasió fou molt més atrevit a tallar amb la línia que es proposava.

Ara bé, tot i creure personalment que aquesta forma de projecte sense el lloc, no és la millor, és molt interessant que hi hagi diversitat de tallers a l’escola perquè els estudiants puguem escollir i que cadascú treballi el què més li interessi. De ben segur, que, una vegada més, serà dels TAPs més sol·licitats.

PTB. Parcerisas i paricio. La consfruccio de la forma.  Amb PTEF ledifici i lespai public amb santi soto, parramon, carles jaen. Problema complexa. El manula d muntatge es la idea de projecte. Mirar les peces i construir la imatge global. Invertir lordre. Començar pel volum i estructura, despres elementz… . Casal de barri 900m2 a trinitat nova. Concurs ajbcn. Sembla avorrit. Cotxes arreu.

Estava assegut amb dos amics que faran TAP X, i ni ells ni jo hem entès massa bé què deia el Parcerisas. Quan ha preguntat si ho havíem entès he estat a punt de dir que no, però com que sóc de PFC, tampoc m’hi volia ficar. Començar des de les peces per acabar muntant el cotxe… és clar que era una metàfora, ell es referia a un edifici. Però no crec que vulgués dir que dilluns aniran els estudiants a “la Plataforma de la construcció” mirarant els materials allà exposats, i muntaran un casal de Barri, no?? I tampoc no he entès això que sigui el mateix que el PTEF… per què? Com que no hi havia l’equip d’aquest altre TAP fan malpensar el perquè això és així…. però avui no serem malpensats! El PTB ha demostrat ser molt atruista acollint, la presentació, del PTEF. Haig de reconèixer que, entre altres molts dubtes, em pregunto si la metodologia del PTEF serà la mateixa del PTB… espero que no, no per a res, però si ja hi ha un taller amb una metodologia poc clara, ara com ara. Potser millor que no n’hi hagi 2…. També ho dic pel títol, aquest segon taller es diu “L’edifici i l’espai públic”, diferent de “La construcció de la forma”… coneixent l’equip docent, crec que serà diferent.

Per acabar aquests 2 tallers, sobretot el PTEF, preguntar-me, a on està el Joan Curós?

PUC. Franc, llop, rosa. Nantes arquite tures i/en espais de transicio. Atlas…  viatge a nantes segona doctubre. Teoriques. Grups d 3. Transversalitats al riu. Diverses escales. 1/5000, 1/50. Tenen mopts erasmus, k no volen k siguin autistes. Pfc: taller de curs o portar dossier de tema lliure

També, com és habitual, aquest taller continua en perible per Europa, o millor dit, per França i Itàlia (tot i que Itàlia sol ser més per les assignatures d’en Llop), aviat podran fer tot un Europan només amb els projecte de l’antic TAP F! Nantes val a dir que és una ciutat molt interessant i atractiva per estudiants d’arquitectura, i també el que hi viuen (hi he estat, eh! Avui no parlo sense conèixer-ho!). Com sempre, crec que és un taller que pot ser interessant. Almenys els professors ho són força.

PUD. Coque. Dani. Roger. Antiga edicio espe ial solar. Video wang shu. Les planes, piso piloto potsposada.  Condicions. Util. Necessari. Viable. Validable. Possible. Retorn social. Projecte col.lectiu. 1:1. +jordi i bernat. Fotos del proces. Primera rehabilitacio. Pfc. Primeres accions. Consell d barri.

Un altre TAP que es manté amb la línia de sempre, pel què fa a plantejaments. Tot i que s’ha de reconèixer que, tot i que sempre fan el mateix plantejament de taller, almenys són els que fa menys temps que es repeteixen. Però una vegada més, està molt bé que hi hagi línies diferents sostingudes. Això permet que estudiants que senten parlar d’un taller de matèria des que comencen la uni, el puguin fer com a TAP X.

Però una vegada més em sembla que és del tallers més interessants, sobretot per aquesta aproximació a la realitat. Fer el projecte a la Planes amb el Jordi i el Bernat em sembla molt bona idea. Sobretot perquè permet que arquitectes que sortim d’aquí tinguem una mirada molt més propera a la realitat. D’aquest taller del Coque, Dani i Roger han sortit els 2 primers PFCs presentats en parells, i tots dos amb una expectació a la presentació que no havia vist mai. I també un projecte col·lectiu que ha guanyat el 1r premi d’arquitectura del premi Pritzker Wang Shu. (va, prou d’escombrar cal a casa! Però com que és la meva opinió personal, ho dic)

PCG. Enric granell. Mariona benedito. Xavier perxas. Construir sobre construit. Context atemporal. Condicions canviades. Edifici amb valor. Reincorporar amb canvi dus. Coneixement aprofundit. Valors arquitectonics. Valors del lloc. Situacio real . Exercici analisi doc minim. Lunic k diu es “transf. Un lloc privat en un lloc public”. A bcn, des del 1912. Ocult, turbolencies, privileviat de certs favors… fotos relacionades.  Enigmes… femme fatal!  Fotos del lloc: abandonat i moltes plantes. A qui li cridi es un bon candidat.

Igual que al quadrimestre passat, crec que ha estat la millor presentació. Crec que és la que més intriga ha despertat. Jo, de fet, dilluns al migdia aniré buscant com un boig algú d’aquest TAP perquè em digui quin edifici és! I ho dic de debò, els que facin aquest TAP en podran donar fe dimecres a classe! El què més em sorprèn és com un professor que és capaç de fer aquestes presentacions, fa un TAP que sorprengui tant poc quadrimestre rere quadrimestre. L’Enric Granell em consta que és un professional molt vàlid i amb el cap molt a lloc, però en canvi quadrimestre rere quadrimestre el resultat, segons els estudiants, no és gaire interessant i les classes deixen molt a desitjar… És un dels 2 TAPs, l’altre és el de la Magda, que no he fet mai, per tant no sé què és el que hi falla… Potser aquest cop hi haurà un canvi!

 

PTEE. Pere. Ignacio martinez. Raimon ferre. Carles jaen. Rehabitar. De la casa al carrer.  Proposta estretageci Barri hostafrancs-can feu sbd. Rehabitar no nomes es un segon us, sino detectar  conflictes i aprofitar el potencial. Objectiu: oferir alternativa a la perdua didentitat urbana. Monocultiu habitatge. Transformar obsuletes industries en comerç, tallers, serveis… reactivar la productivitat. Fixarse en les illes tipiques d la zona. Reactivar el conjunt. Millorar per substitucio?  Sense intervenir en carrers, es millora millorant el teixit. Plantejarse ocupacio, alçades… referencia basica: edificabilitat. Transforma io paisatge urba amb el que tenim. Discussions en grup. Treball inicial en grup. Revisio intermitja. Treball on line.

Continuant amb la mateixa línia dels darrers 2 quadrimestres, m’ha sobtat, i també a diversos companys meus, que plantegin un taller amb una component urbanística tant forta, i sense cap professors del departament d’urbanisme! Cert és, que quan acabem la carrera tots som iguals davant de Déu i del Tribunal Constitucional, i per tant és igual un arquitecte projectista, com un constructivista, com un urbanista… però després ens diuen que no que no sé quin TAP ha de ser de no sé qui, i que tots els TAPs han de ser de no sé quin departament…

Però vaja, que aquest TAP té virtuts molt interessants: surten de Barcelona !!!!, i el què és encara més sorprenent és que van a Sabadell! Toquen un tema multiescalar i la veritat és que el plantejament que fan és interessant. Espero que tinguin temps de fer bons projectes! També aplaudeixo que hi hagi l’Ignacio enlloc de l’Andrès, està molt bé renovar i també perquè un és pura energia (té fama de tenir molta energia amb les maquetes), i l’altre diuen que sembla que té sang d’orxata.

PCH. Vancells. Marta serra. Claudi. Ciutat meridiana. Projectar un paisatge social autogestionat. Des del seu punt de vist es novedos. Agens del lloc per ensenyar el lloc i corretgir. Espais residuals quasi prohibits. La marta es especialista en agens social i sera molt util. I el.claudi es bo entenen els recursos que hi ha al lloc. Reprogr. Micropolitiques de lespai. Reenergitzacio. Viabilitat. Metod. Investig. Accio particip. Postindustrial landscapes. Lloc especulatiu del fra quisme, advers. Espais buits residuals. Infraestructures. Restes agricoles. Layering.

Realment des que hi ha la Marta el TAP ha pres un altre caire diferent, més actual i d’acord amb el temps. I alhora també conserva les virtuts de sempre. El Xavi Vancells deu ser l’especialista numero u de la zona Asland – Montcada- Ciutat Meridiana, realment és una zona molt potent i amb potencial. Realment ara si hagués de fer TAP, encara, faria aquest (o el PUD). Aquest és un TAP, com diu un professor de la casa “Sexy”

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: