Amb perspectiva

El curs 2012-2013 fou especialment dur per la UPC, en especial des del fatídic Consell de Govern –CdG- del 15 de març.  D’aquí a 16 dies, el 29 d’octubre, tenim eleccions a Rector de la UPC. Aquestes eleccions anticipades (“anticipadetes” com va dir un professor al Claustre). Però hi ha tot un seguit de fets importants que han dut a aquesta situació. Abans de continuar avançant, proposo fer una retrospectiva resumida dels fets més rellevants, molts d’ells sense precedents, que han generat aquesta situació:

1/12/12: data límit legal per constituir el nou Claustre Universitari de la UPC

19/2/13: eleccions pel nou Claustre Universitari (que s’hauria d’haver constituït el 1/12/12). Surt elegida una composició majoritàriament crítica amb el Rector

11/3/13: presentació de 115 firmes dels nous Claustrals demanant un Claustre extraordinari per votar si es fan eleccions a rector anticipades o no. Aquesta iniciativa fou iniciada pel Consell de l’Estudiantat

15/3/13: Consell de Govern. S’aprova la retallada de 30M€ que implica 340 “acomiadaments”. El Rector explica que va desestimar les firmes perquè encara no s’havia constituït el nou Claustre. Última sessió d’aquesta composició del CdG, pendents de la renovació amb el nou Claustre

19/3/13: el Consell Social de la UPC, òrgan competent,  aprova el pressupost de les retallades.

22/3/13: Gran assemblea de la UPC al Vèrtex on es debat sobre vagues i accions en contra.

Abril/13: Ocupació del Rectorat per part dels interins que volen despedir, la ocupació va durar més d’un mes.

16/4/13: Claustre Universitari constituent. Tant bon punt es constitueix, el CdE entrega les 124 firmes de claustrals demanant un Claustre per intentar fer eleccions anticipades a Rector. S’elegeix el nou CdG. Aquest Claustre és clarament majoritàriament contrari al Rector Girò.

24/4/13: Primer Consell de Govern de la nova era. El Rector perd, per primera vegada, una votació important com és la modificació de la RLT que deixaria sense feina uns 90 interins. En aquest CdG s’anuncia que el Claustre sobre les eleccions anticipades serà el 17 de maig.

26/4/13: L’Antoni Castellà, Secretari de Universitats i Recerca, declara que la UPC pot buscar alternatives a l’acomiadament dels 90 interins.

27/4/13: Arrel de les declaracions del sr. Castellà el Rector Girò anuncia que dimitirà i hi haurà eleccions anticipades de cara a la tardor.

29/4/13: Consell Social on s’aprovaria deixar sense dotació pressupostària als interins i amb una situació molt irregular. Degut al context, es decideix donar un mes de marge a veure si es troba alguna solució. S’inicia un procés contrarellotge entre membres del CdG i representants per buscar solucions per evitar l’acomiadament dels 90 interins.

Abril/13: Abans del Claustre TOTES LES JUNTES D’ESCOLA van aprovar uns acords a favor dels interins, i demanant eleccions anticipades al Rectorat. Fet sense precedents.

17/5/13: Claustre extraordinari per debatre si hi ha eleccions anticipades a Rector en un termini màxim d’un mes. Hi ha un intens debat, però en vista que el Rector convocarà eleccions per la tardor, i que s’ha donat marge de negociació amb els acomiadaments dels interins les persones claus per aconseguir les eleccions anticipades es tranquil·litzen. A la votació hi ha 161 vots a favor, ens quedem a 29 vots d’aconseguir una fita sense precedents.

10/6/13: El CdG es reuneix, i com que el Rector ha sabut apaivagar els ànims, i les persones que es van reunir no van ser capaces de trobar una alternativa a l’acomiadament dels Interins, es vota deixar sense dotació econòmica els interins. Aquesta votació guanya per 29 contra 24.

11/6/13: Es reuneix el Consell Social, que validarà deixar sense pressupost els interins, ergo: acomiadar-los. Inicialment la comunitat impedeix que es reuneixi el CS. Per tant el CS es refugia a la seu d’Universitats. Allà, envoltats de protestants i policies, el CS aprova finalment acomiadar els interins.

28/6/13: Es reuneix el Consell Interuniversitari de Catalunya. Per sorpresa de tothom els preus de matricula en 1a convocatòria es congelen (sense augment del IPC). Per sorpresa, i a la reunió posterior a porta tancada entre Rectors i Generalitat, el Rector Giró força que la Generalitat aprovi un canvi del Grau d’experimentalitat de les Enginyeries. Aquest canvi farà que els estudiants d’enginyeria paguin uns 230€ més per curs.

Estiu/13: Tot i l’enrenou dels interins, passa desapercebut que durant l’estiu es deixen de renovar més de 100 professors associats (la xifra exacta no és pública)

 

Tots aquests fets són d’una rellevància extraordinària en la història universitària recent a Catalunya i l’Estat. Mai TOTA la comunitat universitària s’havia mostrat tant unida en contra del seu Rector. No només les persones, sinó que també els màxims òrgans de govern: Claustre, Juntes d’Escola i Consell de Govern van deixar el Rector sol i demanant eleccions anticipades.

Val a dir que de tot aquest enrenou els rectorables n’han pres bona nota. Tots ells sembla que han aprés molt d’aquests fets i que no els repetiran.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: