Nous noms, Com sempre (tallers tardor 13)

Avui dimecres 5 hi ha hagut la presentació dels TAPs de segon cicle (des d’ara queda prohibit dir TAPs de Lletra). Ara tenim els fàcilment recordables: PT (a), PTE (f), PC(g)… Val a dir que ja fa un any que ens preparen, tot i que de forma de light, ja van introduir el “E1” i “E2”, enlloc de fer un taller “H”. Però no han de fer por els canvis! La nova nomenclatura és molt lògica:

PT= Projectes + Tecnologia | PTE= Projectes + Tecnologia + Estructures | PC: Projectes +Composició | PU: Projectes + Urbanisme . Fins aquí senzill. Després apareixen les lletres, de la “A” a la “H” (cosa que fa una any no es va voler). Però cal dir que és complicat que ara hi hagi lletres i abans també, més encara si no es correspon. De fet hi ha una explicació molt senzilla per la quan ara el TAP “G” és el “A” i el TAP “C” ara és el “G”. Però com que la explicació és senzilla però no curta, i caldria fer una redacció de 1000 paraules per explicar-ho, a més a més de remuntar-me al pla del 1978, ho deixaré aquí. Només preguntar-me com la gent anomenarem als TAP de lletra (Requiescat in Pace)…

Però en el fons hi ha un motiu senzill per canviar de nomenclatura (i no em refereixo als professors que volen destruir els TAPs de lletra en si), sinó que hi ha un objectiu pedagògic: canvi de Pla d’Estudis (sí, aquest canvi es fa perquè els companys de Grau) implica canvi d’assignatures. D’acord, és cert que després de la presentació d’avui els gats vells sabem que només han canviat d’ordre de presentació. Però de mica en mica s’omple la pica. Estic segur que més aviat del què ens pensem els Tallers de segon cicle també canviaran!

Entrem en matèria:

VII 2 grup PT (a) (antic TAP G): (a que és fàcil de dir?) La residència d’avis, trending topic del dia (els professors pensen en el futur?) que ens presenta la Magda Mària té mateixa pinta que ha tingut el TAP G fins ara. De fet el Pablo Garrido ja ho ha dit durant la presentació. I una vegada més la Magda decideix deixar en suspens a on serà l’emplaçament, segon trending tòpic de la jornada (per què tant de misteri? Fa por que els estudiants estudiïn l’entorn de les preexistències? Fa por que vagin en massa al lloc i el malmetin? O senzillament és mantenir la tensió del TAP?). Sigui com sigui, el plantejament tecnològic del Taller està molt bé. Però, al meu humil parer d’estudiant de TAP X, el plantejament projectual està fora de lloc. És una metodologia docent que podria ser interessant per nivells inicials o més teòrics. Plantejar un possible PFC com si fóssim Le Corbusier, crec que és anacrònic, per 50 anys. Tot i això és un taller que té, en general, bona acollida per part dels estudiants

VII 1 grup PT (b) (antic TAP A): El Jordi Parcerisas ha començant com sempre, amb un plantejament filosòfic seu. M’imagino els pobres Erasmus que: no entenien el Català, encara que l’haguessin entès, no l’haguessin sentit perquè no usava micro, veient aquella imatge gegant d’una balena durant 2 minuts, es devien haver pensat que s’havien equivocat de facultat! Però no, després de l’animalada en Parcereisas ja ha recuperat el seu to habitual: plànols, metres quadrats, 2015m2 d’aparcament…. fins hi tot ha tornat al mateix programa d’escola de música, no fos cas que les animalades ens despistessin massa. Però ha introduït una variable molt interessant: compatibilitzar escola bressol amb escola de música ja que els horaris són compatibles. Esperem que els futur usuaris no els importi tocar pianos bavejats, ni clavar-se faristols als ulls per accident.

VIII 2 grups PU (c) (antic TAP F): el Franc Fernández i cia han continuat amb la seva línia habitual. De fet han tornat a un vell emplaçament seu: la desenbocadura del Besós. No sé perquè repeteixen, per què no el Llobregat? Que no tenen tots dos lleres, aigua, flora i fauna? Que si el punxen no hi surt ronya? Que si els desvien no pateixen? En tot cas, mantenen les seves connexions Europees, i aquest cop és una col·laboració amb uns institut de recerca parisenc, d’aquí l’afrancesa, i amb charme nom de “Passages”. Certament que el taller Franc-Llop-Rull no ha tingut canvis significatius, però, per què canviar un taller que funciona?

IX 2 grups PTE (e) (antic TAP D): Curiosament aquest taller d’en Pere Fuertes canviarà, però no encara. Aquesta serà la darrera edició del “cicle” “Condicions Temporals” (quina serà la pròxima temàtica?, segur que serà igual de trencador que aquest cicle). Certament l’eclèctic criteri de selecció d’emplaçaments es continua imposant i ara investiguem el moll de pescador del port de Barcelona (un company m’ha informat durant la presentació que és un port d’entrada de molts estupefaents, és rellevant pel TAP?). De ben segur que com sempre els estudiants es continuaran barallant per emplenar les places. Parlant de baralles, avalo que les discussions al taller són importants, però sense passar-se, que jo vaig discutir-hi tant que em van posar un 3. Però vaja, això és aigua passada, ni jo presumeixo d’haver-lo suspès, ni ells d’haver-me suspès, però he trobat divertida l’anècdota, coses que passen.

IX 1 grup PTE (f) (antic TAP B): Aquí sí que hi ha hagut canvis! Ha aparegut el Joan Curós, que en principi no hi era perquè ara estarà investigant i no podrà ensenyar tot el què sap. Però ens ha deixat el Santi Soto de responsable. Aquí es farà una residència d’avis de Beijing. Podem dir que serà el taller del “ser i no ser” (continuant amb Shakespeare) o millor dit “ser-hi o no ser-hi”: el Curós, el Bravo i el Lloc i seran però no hi seran. Val a dir que és interesant plantejar-se fer un exercici en un entorn urbà tant complex i diferent com és Beijing. Ara bé, també és veritat que és qüestionable construir en un lloc real tant llunyà, alhora que contribuir a la orgia constructiva de la Xina. Però no es pot negar que és diferent.

X 2 grups PC (g) (antic TAP C): Sense dubte la presentació més diferent de totes! El Coque, fins hi tot, l’ha coronat com la millor presentació de la jornada! S’ha de reconèixer que presentar un Taller sense dir ni programa, ni lloc és atrevit. Realment els estudiants que s’hi matriculin sí que podran dir “no sabia on em ficava”…. Però a això jo respondria “per què t’hi vas ficar?”. Sens dubte el canvi més remarcable del EX-TAP C, alhora que lamentable, és que el Josep Maria ja no serà professor del Taller. Ell era el professor que més despertava l’interès per fer el mencionat taller. Ja veurem…. És evident que les persones que pensin que aquesta presentació sense quasi diapositives, sense lloc, i sense programa és fruït de la poca feina dels professors s’equivoquen. Tot això és fruit de la moda pel misteri del tallers de segon cicle (que ningú pensi coses que no són!)

VIII 1 grup PU (d) (antic TAP E2): (que ningú pensi que PUD ve de PUDor, sinó que ve de Projecte+ Urbanisme (d)!) El taller del Coque presenta pocs canvis en si. Tot i que hi ha hagut canvis (de fet han canviat el mateix nom del taller durant la presentació! Han canviat de TUD a PUD, certament un nom aparentment més pestilent). Un altre canvi és que es canvia el marc del taller, ara forma part d’un mega marc que engloba ETSAB, Salle, UIC.. PC(h). Vaja que és un taller petit però molt gran! Ara bé, s’ha de reconèixer que aquesta presentació del taller, després de 3 edicions de la mateixa presentació impressiona ja poc (més encara després de la flamant presentació misteriosa del TAP C!). Tot i això, crec que és de justícia aplicar el mateix comentari que al EX-TAP F: si funciona, per què canviar-lo?. Aquest TAP continua sent el més innovador i, almenys per mi, el que ha ensenyat els treballs més interessants (encara que també hagin estat els únics, no els treu mèrit). Vaja, un EX-EX-TAP IV millorat i ampliat.

X 1 grup PC (h) (antic TAP E1): La tornada del Xavier Vancells també ha comportat la tornada a les obsoletes fàbriques. Encara que aquest cop emmarcades amb aquest mega marc explicat abans. Tot i que sol ser interessant, com sempre, han afegit una professora jove i innovadora: la Marta Serra. Que durà amb ella tot un univers de socialitzat, col·lectivització, cooperació, participació…. vaja, tot un digne hereu del plantejament de l’esperit 15-M. De ben segur que estarà bé.

Arribats aquí, alea jacta est! D’aquí a poques hores (degut a la meva vespertina hora, unes més) tocarà fer una decisió. A veure si aquests canvis de nomenclatura comporten canvis en els patrons de demanda dels tallers. Pel què fa a com n’anomenarem els estudiants als nous noms, jo, en vista de les presentacions d’avui, els continuaré anomenant TAP A, B, C, D, E1, E2, F i G…. Potser el temps, l’edat, o els canvis dels professors em faran canviar… potser canvien les coses…

One thought on “Nous noms, Com sempre (tallers tardor 13)

  1. Molt bon resum, cadascuna de les descripcions resulta bastante creïble… sobretoto a causa del poc canvi que comporta la diferència de nomenclatura.

    Per altra banda trobo a faltar una mica de to positiu respecte als tallers que ho mereixen (tanta ironia t’amaga els elogis!). De fet, aprofito per fer apologia del taller PTE (e) antic TAP D. Desconec els antics TAP E (que mai els vaig arribar a cursar), però després de veure la situació sense la pressió de ser estudiant, el mètode docent d’en Pere Fuertes&Co resulta molt constructiu: “es permeten discussions”, que tot i que alteren el desenvolupament de la classe, li aporten credibilitat i diàleg a la relació entre professor-estudiant.

    Ara bé, vergonyós l’antic TAP C! Semblava que entre en Garcia Fuentes i la Mariona hi posarien seny… però visto lo visto, se’ns ha quedat sola la Mariona i sembla impossible que la resta de l’equip del taller s’hi apliqui a la feina… una llàstima!

    PD: Finalment, felicitar-te en veure que no n’has fet autobombo linkant el teu article al Facebook de la dele! Feia molt de lleig i donaves imatge del que no ha de ser. De nou, Martí +1!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: