17M: Rector si, o no?

Demà, divendres 17 de maig del 2013, hi ha el Claustre Universitari extraordinari de la UPC per decidir si es fan eleccions anticipades a Rector o no. Caldran 190 vots dels 2841 claustrals per aconseguir fer eleccions anticipades a Rector abans de l’octubre, que és quan el Rector Giró les ha anunciat.

Certament és una votació complicada, molt complicada. Seria una votació  històrica sense precedents si s’aconseguís tirar endavant la proposta (de tant difícil que és, està contemplat a la LOU, si ho creessin possible de ben segur que no hi seria!).

No repetiré els arguments pels quals crec que cal un canvi de Rector, això ja està dit per activa i per passiva a molts llocs, com per exemple en els meus articles. No obstant sí que enumeraré de forma ràpida què passa si fem les eleccions al juny, i què passa si no:

Triomf de la proposta al Claustre:

–          Eleccions al juny

–          Segurament, un sol candidat

–          No hi haurà el Rector Giró, ni el seu equip, per fer les renovacions i pròrrogues de professors Associats, ajudants, i  lectors. Per tant molt possiblement es salvaran els 250 professors que el Rector va anunciar que tenia previst prescindir.

–          Els Interins tindran un futur més segur que no pas amb el Rector Giró

–          El futur equip tindrà temps per incidir al pressupost 2013, i preparar el del 2014 amb calma.

Si no triomfa la proposta demà i les eleccions són a l’octubre:

–          No hi ha certesa sobre la data, podria ser que el Rector les convoqués al novembre, o desembre, o ves a saber quan.

–          Els 250 professors associats, ajudants i altres hauran anat al carrer. Aquest fet és especialment preocupant perquè són persones que porten molts anys treballant amb nosaltres i molts d’ells tenen una excel·lent valoració per l’estudiantat. Per no entrar en les desenes de professors ajudants que esgoten el contracte i el Vicerector Tamarit ja anunciat que no té intenció de salvar-los. Aquests professors a més de ser doctors, i acreditats, han estan la aposta de futur de la UPC que ara eliminaran sense miraments.

–          El futur equip tindrà un impacte quasi nul amb el pressupost 2013, i tindrà molt poc marge per elaborar el pressupost 2014

–          Com diuen alguns PDI de pes “que acabi de fer neteja a la UPC per deixar el camp lliure al futur rector, total, aquest ja està cremat”. És a dir, que en Giró tindrà temps de fer fora a més gent.

–          Hi haurà temps “per pactar objectius”, cosa que vol dir que hi haurà, amb molta seguretat, dues o més candidatures. Encara més confrontades.

Aquestes són les principals conseqüències de fer eleccions ara o a l’octubre (o quan el Rector decideixi convocar!)

Sobre aquest Claustre extraordinari de demà hi ha 2 fets significatius que, segurament, salvaran al Rector:

Anunci d’eleccions anticipades a l’Octubre: amb aquest fet tant vaga, ja va apaivagar les dubtoses crítiques amb la seva gestió que veien que calia un canvi. Aquest anunci ha permès a les persones més porugues i “benestants” de la UPC tranquil·litzar-se i veure una sortida fàcil sense haver-se de mullar ni anar contra el Rector.

Reunió de catedràtics: el passat dia 7 el Rector va fer una reunió amb tots els catedràtics de la UPC (fet molt estrany). Els va explicar la complexitat de la situació, fent especial èmfasis a la situació econòmica. Els va explicar que  la pòlissa de crèdit (de 29M€) penja, quasi exclusivament, del Banco Santander, i que sense ell per negociar-la, potser no es renova. La qual cosa comportaria problemes per pagar la nòmina (la veritable preocupació del 51% del poder de la UPC). També els va dir que calia unitat i que no tocava fer eleccions amb pressa. Finalment el catedràtic Pere Botella va presentar la seva carta de suport al Rector i a fer les eleccions a l’octubre. Carta que ha estat firmada per molts catedràtics.

Amb aquests dos fets, molt hàbils per part del Rector, ha aconseguit que molta gent que hagués donat suport a fer eleccions al juny, s’ho repensin.

La meva opinió és que el Rector ha perdut tota la confiança de la UPC, i fins hi tot dels catedràtics i directors de centre i departament. No obstant, gran part d’aquests professors creuen que actuen pel bé de la UPC, i que el bé de la UPC passa per fer les eleccions a l’octubre.

Sigui com sigui, demà serà el dia decisiu. Demà s’ensenyaran les cartes. De fet ja han fet corre que si no hi ha 2/3 dels claustrals2 (els mateixos que calen per aprovar les eleccions anticipades) ni tant sols començarà el Claustre. Tenint en compte que el Rector va convocar el Claustre en divendres (dia que MAI es convoca el Claustre degut a la baixa participació), és un risc i una primera prova.

 

Demà faré la segona part de l’article on explicaré com ha anat i una valoració personal de tot plegat.

 

1: http://www.upc.edu/la-upc/la-institucio/govern-i-representacio/consell-de-govern/cens-claustre-15042013.pdf

2: articles 32: http://www.upc.edu/la-upc/la-institucio/govern-i-representacio/claustre-universitari/pdf/reglament-claustre-universitari-2004.pdf

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: