I ara què?: la incertesa no s’acaba

El Rector, el passat divendres 27, anuncià eleccions anticipades de cara a l’octubre. Ho va fer perquè el Secretaria de Universitats i Recerca – SUR- havia “trencat” l’acord que havien fet. I com que sentia que la SUR estava envaint la autonomia universitària va creure que tocava fer eleccions anticipades. Tot i que el propi Rector té present el Claustre del 17 de maig, d’on en pot sortir en funcions.

Clarifiquem, abans de continuar, que el Rector no ha dimitit. Només ha convocat eleccions anticipades de cara a l’octubre. La qual cosa vol dir que, si són a l’octubre, ell estaria en funcions des de la proclamació del resultat de les eleccions fins que el futur Rector fos nomenat per la SUR. Això podria ser al novembre-desembre. En canvi, si al Claustre del dia 17 hi hagués els 190 vots que calen per fer eleccions anticipades, des d’aquell mateix dia el Rector estaria en funcions.

Dit això, tornem al Consell Social que es va celebrar el passat dilluns 29 d’abril. En aquest Consell Social, convocat a petició del Rector, teníem sobre la taula com a punt estrella les mocions del Claustre, ratificades pel Consell de Govern, i el desnomenaments dels Interins 1.

El Consell Social vam prendre 5 acords2 que han resultat ser força polèmics, sobretot el tercer. Aquests acords van encaminats a donar un mes de coll per poder debatre i buscar solucions i alternatives a l’acomiadament als Interins. És bàsicament una pròrroga per poder debatre i estudiar solucions, que fins ara no ens han donat marge per buscar. Aquest controvertit acord tercer parla d’una mesura de reducció global en els interins del seu salari i jornada del 25%. Aquesta mesura va sortir, crec entendre, “de cara a la galeria”. És a dir, no crec que s’arribi a aplicar aquesta mesura. Malauradament crec que és més possible que acabin desnomenats, que no pas que tinguin una retallada del 25%. Ara bé, tenim el mes de maig per trobar alternatives.

Un altre punt polèmic és mantenir el capítol 1 (el de personal PDI i PAS) amb la retallada prevista. Això és perquè l’acord amb la Generalitat estipula que s’ha de retallar aquest capítol 1. Clar, això planteja un debat que ha monopolitzat hores de debat a assemblees, reunions, comissions… Per què no cancel·lar l’acord de la Generalitat? Resulta que cancel·lar-lo seria, si més no, arriscat perquè caldria incorporar el dèficit del 2012 de 10,9M€ al pressupost 2013. Afegir aquest dèficit és impossible si no volem tenir retallades molt més greus o generar un dèficit encara molt més gran el 2013. És una situació altament complicada. L’acord de la Generalitat és, certament, un caramel enverinat! Ens condona temporalment el deute a un preu molt elevat: retallar contractes febles, que són de persones altament qualificades.

En els eterns debats que han debatut què fer amb l’acord de la Generalitat s’ha arribat a 2 conclusions majoritàries: Negociar amb la Generalitat per treure aquesta clàusula referent del Capítol 1 a canvi de retallar altres conceptes que no siguin persones, o cancel·lar l’acord directament, assumir els 10,9M€ aquest 2013 i tensar més la situació per fer veure que la situació és insostenible. Els que defensen aquesta radical mesura són conscients que aquesta opció comportaria, quasi segur, impagaments de nòmines durant algun mes, entre altres problemes econòmics. Jo defenso la primera opció, negociar amb la Generalitat i redefinir les clàusules de l’acord. Sé que és impossible assumir 10,9M€ de dèficit enguany, per tant ens cal aquest acord de la Generalitat, però la retallada de Capítol 1 és dolorosíssima!

Dissortadament crec que la SUR no té cap interès a renegociar sobre la retallada del capítol 1. Segons l’Antoni Castellà, el Secretari d’Universitats i Recerca, “en els darrers 10 anys a la UPC el PDI ha augmentat un 20%, el PAS un 40% i l’Estudiantat hem disminuït un 12%”. Partint d’aquesta premissa tinc poques esperances que la SUR recapaciti. Ara bé,  també és cert que en Castellà en declaració de fa dues setmanes va deixar la porta oberta a mesures que no fossin acomiadaments (de fet aquestes declaracions van fer que el nostre Rector anunciés eleccions anticipades), i tenint en compte com n’és de complicada la situació… tot pot ser…

Tornant al Consell Social, moltes persones han criticat els acords presos, sobretot referents a la retallada del 25% dels Interins. Primer de tot cal tenir clar que l’únic que ha passat a resultes del Consell Social és que els Interins tenen un mes més de sou i feina al 100% com fins ara. I que d’aquí a un mes ja veurem què passa. Lògicament retallar el 25% no és bona cosa, però això és quelcom que ni s’aplica ara, ni hi ha cap seguretat que s’arribi a aplicar. És més, com que el Consell Social només pot ratificar propostes del Consell de Govern, és pràcticament impossible que aquesta mesura s’arribi a aplicar. També s’ha criticat que alguns membres del Consell Social (com jo mateix) vam votar en blanc enlloc de votar en contra de l’acord (només una persona va votar en contra de l’acord). Als que ens critiquen perquè es va aprovar l’acord cal que tinguin present que si no s’hagués aprovat, els 84 interins estarien ara mateix sense feina. I clar, queixar-se és molt fàcil! Alguns diuen que no vam negociar bé i que si ho haguéssim fet bé hauríem aprovat un acord que salvés definitivament als interins.  A aquestes persones els vull explicar que el Consell Social hi ha 10 persones del Consell Social i 6 de la UPC, i que el Consell Social sempre vota en bloc. De fet, tinc la impressió que el resultat del Consell Social ja estava decidit abans de la reunió, encara que alguns membres no sabéssim com acabaria.

Per acabar vull explicar que jo vaig ser l’únic que va reclamar, durant el Consell, què passaria amb el professorat associat, ajudant, lector… que estan tant a la corda fluixa com els interins, tot i que a ells se’ls no renovarà a l’agost. Certament  no és tant urgent com els interins, però és igualment greu. Doncs bé, a part de ser l’únic que va reclamar algun tipus de compromís de revisió cap a l’anunciada retallada de 250 associats, es va dir que ja en parlaríem més endavant. És més, quan vaig plantejar que si salvem els 84 interins potser el professorat laboral se’n veurà perjudicat, algunes persones van assentir.  Això obre un debat molt interessant, complicat i desagradable: qui pagarà els plats trencats?

Si la SUR no accepta retallar altres partides del pressupost que no siguin personal, ens trobarem que s’haurà de retallar a algú o altre. Això pot obrir una guerra interna i despertar el clàssic “què hay de la mio”. Em preocupa molt que si la Generalitat ens continua obligant a retallar el capítol 1 això degeneri en tensions molt elevades. Espero que això no es converteixi en guerres entre PDI i PAS, entre laborals i funcionaris. I, per si fos poc, tot apunta que es retallarà sense tenir en comte res més que no sigui el contracte de les persones. És a dir, retallaran sense valorar què fa i què ha fet aquesta persona. Aquesta forma de retallar tant salvatge i fàcil és contrària a l’excel·lència que tan pregona la UPC.

Aquest mes de maig serà mogut. I el 17 de maig serà un punt d’inlfexió: la UPC farà fora el Rector o no? I també cal tenir present que cal aconseguir que la Generalitat accepti no retallar el Capítol 1.

 

1-      http://cde.upc.edu/noticies/eleccions-anticipades-i-el-consell-socail-dona-aire-als-interins

http://www.upc.edu/saladepremsa/saladepremsa/al-dia/mes-noticies/el-consell-social-de-la-upc-mante-el-capitol-1-tal-i-com-s2019establia-al-pressupost-de-2013-i-a-l2019acord-signat-amb-la-generalitat-de-catalunya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: