Rector: escac ¿i el mat ?

(per entendre moltes coses que explico caldria saber què va passar al Consell de Govern del passat dimecres. Qui ho desconegui pot llegir-ne un abstract1)

Els convulsos dies que estem vivint a la UPC no poden acabar d’altra forma que de forma convulsa! Vagues a tota la UPC , 44% del Claustre demanant eleccions anticipades, manifestacions, TOTES les juntes d’escola (o facultat) demanant eleccions anticipades a Rector, entre altres punts contraris a la política del Rector, ocupació del Rectorat des del 16 d’abril… TOTA LA UPC EN FLAMES! Tota la UPC clamant per la dimissió del Rector, i finalment ell dimiteix 1… o no del tot, de fet només convoca eleccions anticipades per l’octubre. Certament, a efectes pràctics, és quelcom molt similar a dimitir, però no és ben bé el mateix (seguidament explicaré a on està la diferència).

Però a mi, el què em sorprèn és que no ho faci pels de casa (no faig referència al PPC!), sinó que ho fa degut a “el canvi de posició manifestat públicament en el dia d’ahir per la Secretaria d’Universitats i Recerca, obviant un acord”. És a dir, es replanteja el seu paper perquè la Secretaria de Universitats i Recerca (SUR d’ara en endavant, molt més ràpid) ha “trencat l’acord”. Com pot ser que la seva UPC cremi des de fa setmanes, mesos… anys!!!  I ell no es replantegi res; en canvi l’Antoni Castellà (SUR) fa una declaració2 i canvia el seu plantejament en qüestió d’hores?

Sincerament, necessito que el Rector m’ho expliqui. Perquè si no em donen una explicació més plausible hauré de pensar que el Rector plega veles perquè els seus aliats l’han abandonat. Es retira perquè els seus “jefes” (perdoneu el barbarisme, però posar caps no era tant clar) l’han deixat a l’estacada (tot i que en aquest cas, és més propici dir “l’han deixat tirat”). Sincerament aquest canvi d’actitud del Rector Giró no fa més que aixecar la meva sospita sobre la veritable autonomia universitària.

Ja em sembla bé que n’Antoni Giró i Roca vulgui plegar. Però no entenc perquè ha de plegar per això (i vull insistir: no l’incito a recapacitar!). Ell actuava d’acord a un acord terrible amb la SUR. L’alliberen d’aquest desafortunat acord, i plegat. Per què? Se sent traït pels seus? Ell volia tallar caps i ara no el deixen? Li han dit que plegui? Sincerament les 3 opcions em semblen plausibles… bé, de fet no totes. El Rector pot ser moltes coses, però no crec que sigui cap Cronos (aquell que li agradava devorar els seus fills). Per tant crec que el Rector se sent traït pels seus…. o ha arribat a un altre acord amb la SUR per apaivagar el foc. Si hagués de fer una aposta, ho faria per aquesta darrera possibilitat. No per casualitat proposa fer eleccions a l’octubre. Desprès de l’estiu, quan es renoven contractes de professorat.

Si el Rector es manté fins a l’octubre encara podrà fer una darrer servei a la SUR. Encara podrà carregar amb el mort de deixar de contractar centenars de professors que renoven estiu rere estiu. De fet l’imminent acomiadament d’una norantena d’interins ha copat tot el mediatisme de les protestes. Però de l’agenda encara ningú ha esborrat l’anunciada no renovació de 250 professors associats.

La veritat és que aquest inesperat canvi de rumb del Rector és d’agrair. S’ha d’agrair a la SUR el seu canvi de plantejament. En alguna reunió que he mantingut a la SUR sempre els he vist molt amoïnats amb l’enrenou de la UPC. Igual que els vaig veure preocupats durant les eleccions anticipades a la UAB quan va dimitir l’anterior Rectora fa més d’un any. S’agraeix a l’Antoni Castellà que ens doni una alenada d’aire. Ara bé, a canvi de què? Quin preu haurem de pagar la UPC per aquest respir? Faran fora a encara més professors (en aquest cas crec que encara hi perdríem més!)? Reduirà els sous dels interins? Què? O senzillament han vist que no es pot tensar així la corda? Segurament en el Consell Social de la UPC de dilluns al matí tindrem pistes de a canvi de què ens estenen la mà. Recordem que el Consell Social està format per representants de la societat civil catalana (govern, parlament, ajuntament, sindicats…), i també persones de la UPC (entre els quals jo represento a l’estudiantat). En total 16 persones4 que acordaran què passarà amb els Interins que, ara com ara, estan desnomenats a partir de l’u de maig (dia del treballadors, quina paradoxa!).

D’aquesta reunió del Consell Social, fins que no va parlar la SUR i Rector, en tenia poques esperances que canviessin les coses. Però desprès de tot això, crec que els Interins tenen bones perspectives de futur. Tampoc es pot ser massa optimista encara, però sí que es pot ser més optimista ara que no pas dimecres al matí. Recordem que dimecres a la tarda es va aturar la RLT que avalava el desnomenament dels Interins. Dilluns al matí quedaran moltes respostes resoltes, però no totes!

Tornant a les eleccions anticipades del Rector. El Rector, ara per ara, no ha comunicat que dimiteixi enlloc. Només ha dit que convoca eleccions anticipades. Realment pel què fa a eleccions anticipades i dimissió del Rector hi ha poca ciència escrita, hi ha molta literatura de ficció i verborrea, però poc text que digui del cert què passa. He sentit moltes teories sobre el què passa quan es convoquen eleccions anticipades. Però no ho he sentit de cap font fiable, ni molt menys, escrita. Per tant crec, arriscant-me a equivocar-me o que el Rector concreti més, que el Rector continua sent Rector de la UPC fins a les eleccions. Com a molt hi haurà algun moment en què serà Rector en funcions fins que es nomeni el futur Rector. Caldrà esperar als propers dies per concretar què vol dir aquestes eleccions anticipades. No oblidem tampoc que el mateix Rector diu al comunicat que les eleccions seran a l’octubre, excepte que el Claustre extraordinari del dia 17 de maig les avancin.

Continuant amb la meva opinió, cal que les eleccions siguin abans de final de curs. Això ha de ser així per 4 motius:

–  A l’estiu es firmen les renovacions de contractes del Professorat no permanent. Cal garantir que es firmin les renovacions, i en Giró no ho garanteix gaire.

–  El Rector ja ha anunciat que es retira, no té sentit allarga algú en un càrrec que ha de deixar. Més encara si estem parlant de 6 mesos!!

–  Malgrat ja hagi dit que marxarà anticipadament, la gent continua crispada i sent contràries a ell. Cal que marxi per restablir la pau.

–  L’estiu és un bon període pel nou futur equip per adaptar-se. Si esperem a l’octubre el nou equip no serà operatiu fins al 2014.

El Rector Giró diu que ara no és bon moment per fer eleccions, que serien en període no lectiu. I tot i que si estiguéssim en una situació normal estaria del tot d’acord amb ell, com que estem en una situació excepcional, no ens podem permetre esperar pel motius que acabo d’exposar. És vital que la renovació sigui urgentíssima!

Per acabar l’article vull només posar sobre la taula què ha provocat el desenllaç. Resulta que des de fa 3 cursos col·lectius de la UPC es van manifestant contra el Rector. Ara hem arribat a un màxim, però fa 3 setmanes que estem a aquest màxim. I el Rector s’ha mantingut inamovible tot aquest temps. L’Antoni Castellà, Secretari de Universitats i Recerca de la Generalitat, fa una declaració de pocs minuts, i amb qüestió d’hores el Rector abdica. És un fet molt curiós, tot i que jo conec el senyor Castellà des de fa un parell d’anys, molt poques persones saben qui és qui ha fet canviar la situació(relativament a que l’Antoni Castellà és el màxim responsable del sistema universitari català on hi ha més de 300.000 catalans/es involucrats). L’Antoni Castellà és una persona que es mereix tot el meu respecte i m’ha demostrat que, malgrat discrepar diametralment en molts aspectes (com les taxes!), és una persona compromesa i treballadora. És un “home de negre”? (ara que està de mode aquesta paraula). Sigui com sigui això ha confirmat la meva teoria que els principals interessats en què no hi hagi enrenou a la Universitat és la Generalitat. I això també demostra l’enorme poder que té aquesta persona.

Per acabar vull recordar que no s’ha d’abaixar la guàrdia. El Giró ha anunciat que marxarà anticipadament d’aquí 6 mesos màxim. Què farà mentrestant? No hi ha res més perillós que una persona que no té res a perdre. Afortunadament el Claustre i sobretot el Consell de Govern de la UPC va demostrar l’altre dia que no està al seu costat. Però el Rector continua sent el Rector i caldrà estar atent a veure què passa.

 

1: http://cde.upc.edu/noticies/consell-de-govern-amb-bon-gust-de-boca

2:http://www.upc.edu/saladepremsa/saladepremsa/al-dia/mes-noticies/el-rector-giro-convoca-eleccions-anticipades

3:http://www20.gencat.cat/portal/site/ur/menuitem.04d7e241024112a9ccf24010b0c0e1a0/?vgnextoid=d2c4ebe73bc69310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&cod_noticia=195651&vgnextchannel=d2c4ebe73bc69310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD

4: http://www.upc.edu/consellsocial/consell-social/composicio/copy_of_composicio-i-membres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: