Claustre 16 d’abril: Dia Calent

Demà passat, dimarts 16 d’abril, a les 9h hi ha convocat l’esperat Claustre Universitari constituent. Són moltes les irregularitats i fets  que envolten aquesta sessió.

Primera irregularitat, el retard extrem en la convocatòria. Aquest Claustre s’hagués hagut de constituir l’1 de desembre del 2012 màxim tard1. Són diversos els motius pels quals no ha estat així: censos dels nous estudiants, el Claustre havia d’aprovar abans el reglament electoral, l’estiu… O potser el Rector ja s’imaginava que el futur Claustre no li seria gaire favorable i va voler endarrerir el nou Claustre fins ara. No oblidem que aquest Claustre estava previst per  principis de març, però també de forma oportuna es va poder endarrerir encara més d’un mes. En aquest darrer endarreriment ja s’havia començat la recollida de firmes, així que la casualitat resulta molt poc creïble.

Segons irregularitat, les firmes. El dia 11 de març es van presentar 114 firmes de claustrals recentment elegits el dia 20 de febrer que demanaven la convocatòria d’un Claustre extraordinari per debatre si calen eleccions anticipades 2. El rector va anunciar en el Consell de Govern del dia 15 de març que les firmes no eren vàlides perquè com que encara no hi havia hagut Claustre constituent, aquells 114 claustrals encara no ho eren. No obstant l’article 55 del reglament electoral contradiu la decisió del Rector 3. Segons aquest article 55 “Proclamació de representants electes”: “El mateix dia de la votació”. Una altra excusa del Rector per no enfrontar-se a la seva universitat i el més que possible final anticipat del seu mandat. El Rector també va argumentar que els Claustrals nous encara no han tingut l’ocasió d’escoltar-lo, per tant no estan informats. Certament el Rector és bon orador (encara recordo aquell 11 maig a l’auditori de l’ETSAB quan unes 500 persones que havien empaperat el Rectorat al matí van fer un gran aplaudiment al Rector mentre marxava després del seu discurs (encara avui no m’ho crec! )), però ha plogut molt des d’aleshores i els indignats amb ell som tants que crec impossible que ens convenci del contrari.

Primer Fet, concentració. Són moltes les persones i escoles i facultats de la UPC que estan convocats aquest dimarts a protestar contra el Rector. Fins i tot algunes escoles han decretat Vaga aquest dia per poder anar tots a manifestar-se contra el Rector. Ara bé, hi ha una consigna clara: permetre la celebració del Claustre, si no, es tornarà a escapolir del Claustre extraordinari per fer eleccions anticipades.

Segon fet, les noves firmes. Després de la constitució del nou Claustre Universitari es tornaran a presentar les firmes de Claustrals per demanar la celebració d’un Claustre Extraordinari per decidir si es fan eleccions anticipades a Rector o no. A hores d’ara encara no sabem quan firmes presentarem. Però sabem del cert que seran més de les 94 necessàries.  Tot apunta que superarem les 114 presentades el 11 de març. Sobre aquestes firmes cal dir que cap director de centre ha firmat i quasi cap director de departament tampoc (per por a represàlies?). Però suposem que quan es faci la votació per urna al Claustre extraordinari, molta gent que no ha firmat, voti a favor d’eleccions anticipades.

Tercer fet, situació més que calenta. El proper 1 de maig està previst desnomenar  90 PAS interins. Això pendent, en teoria, de la modificació de la RLT (Relació de Llocs de Treball) de PAS. Aquesta modificació s’ha de fer al proper Consell de Govern del 24 d’abril. Ara mateix els interins estan ocupant el Rectorat des del passat dimecres 10 d’abril. I també hi ha convocada un vaga de personal de la UPC pel proper 25 d’abril. A més a més s’han recollit més de 6.000 firmes contra els acomiadaments. Com si no n’hi hagués prou, són moltes les assemblees de la UPC que s’estan mobilitzant contra el Rector i la situació a què ens està portant. Cada dia són més els estudiants que es mobilitzen. Algunes escoles han votat vagues puntuals o indefinides.

Quart fet, les juntes de centre es planten. Fins el dijous 11 d’abril ja hi havia 6 escoles (ETSAV, ETSAB, ETSEIB, FIB, EPSEB,  FIB i EET) on les seves Juntes havien aprovat mocions en contra dels acomiadaments, demanant la dimissió del Rector (o eleccions anticipades), denunciant el pressupost 2013 i l’acord Generalitat-UPC. I encara hi ha diverses Juntes d’escola pendents de pronunciar-se i que tenen previst fer-ho 4.

No només mai havia vist tota la UPC així, sinó que dubto que mai hagi estat així. Fins i tot dubto que mai cap universitat del sistema universitari català hagi estat tant calenta a tots els nivells, almenys des del restabliment de la democràcia. El Rector té en contra l’Estudiantat, PDI i PAS. Té en contra les persones normals de la seva comunitat, però també els òrgans de representats ( Consell de l’Estudiantat, Sindicats, Comitès d’empresa) i també els màxims òrgans de governs de les seves escoles i facultats.

Per què el Rector no fa res per intentar apaivagar els ànims? Per què es mostra tant inflexible fins i tot ara? Per què no ha fet ni el més petit signe d’acostament? Com pot ser que el seu equip encara aguantin? Què més ha de passar perquè el Rector mogui fitxa en el sentit adequat? Què més ha de passar perquè el Rector dimiteixi? Sincerament em sorprèn que en vista de l’incendi la mateixa Generalitat no hagin decidit fer quelcom d’urgència.

De cara a aquest proper Claustre, tot i que llegint l’ordre del dia sembla un Claustre de tràmit (i en altres anys ho hagués estat), tot apunta a que serà un autèntic debat de la situació actual de la UPC. Hàbilment el Rector ha posat el seu informe després dels punts de tràmit, d’aquesta forma preveu poder postposar el debat a “haver acabat la feina” del Claustre. Per mi l’únic dubte d’aquest Claustre és si el Rector aconseguirà que el Claustre aprovi el què ha d’aprovar. Cal tenir present que la missió principal d’aquest Claustre, més enllà de la pròpia constitució, és elegir els membres del Consell de Govern. Si no s’elegeixen aquests membres, en teoria, no es podria aprovar la RLT que permetria acomiadar els interins.

Sigui com sigui, aquest Claustre es preveu mogut, llarg i calent, molt calent.

1: Segons “Disposició transitòria 1.” Del vigent Estatut de la UPC “En el termini màxim de sis mesos des de l’endemà de la publicació en el DOGC  d’aquests Estatuts s’ha de constituir el Claustre Universitari,” Com que es va publicar al DOGC el 1 de juny del 2012, el termini s’esgota el 1 de desembre. http://www.upc.edu/normatives/documents/dogc/estatuts-universitat-politecnica-de-catalunya-dogc-num.-6140-1-juny-2012-correccio-derrades-dogc-num.-6257-20-novembre-2012

2- http://cde.upc.edu/noticies/firmes-contra-el-rector

3- Article 55: http://www.upc.edu/normatives/documents/claustre-universitari/reglament-electoral-de-la-universitat-politecnica-de-catalunya

4- http://acampadaupc.wordpress.com/2013/04/14/acords-juntes-escoles-i-facultats/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: