Per què cal un altre Rector?

Imatge

El Rector Giró va sortir elegit el març del 2006. Aleshores hi havia un pressupost de 290 M€1 , l’any 2010 422M€1, el màxim històric de la UPC. Però també és cert, que des d’aleshores el pressupost ha baixat fins als 310M€; i el 2013 encara baixarà més; no em sorprendria que baixés fins als 290M€ ( alfa i omega?).

És també cert que durant els primers anys el Rector va fer baixar molt la tendència creixent del deute, tot i que va continuar augmentant. Però també és cert que la transferència de la Generalitat fou més gran que mai, i tot i això no va ser capaç de disminuir el deute, només re-alentir-lo molt. D’acord amb el document presentat el Claustre Universitari del 16/11/11, entre el 2000 i 2005 es va generar 50.3M€ de dèficit, i entre el 2006 i 2010 26.3M€. Però aquest dèficit s’ha disparat entre el 2010 i l’actualitat en uns 15-25M€ (pendents de tancar l’any 2012).

Durant aquest darrers quasi 3 anys hi ha hagut desenes de persones que han deixat la UPC. La xifra exacte de professorat i personal que ha marxat de la UPC des del 2010 no s’ha fet mai pública als òrgans de govern. Però sumant els dos col·lectius, possiblement superen les 200 persones a qui “han deixat de contractar”.

Ara com ara som pocs els que no tinguem motiu per estar enfadats amb el Rector. Els estudiants ens ha menyspreat perquè va ser un dels màxims defensors de l’augment del 66% dels preus universitaris.  Al Personal de la universitat no ha parat de prescindir els qui tenien el contracte més dèbil, la qual cosa ha comportat una degradació dels serveis.

Fins i tot al professorat no li falten motius per enfadar-se amb ell. Ha reduït la plantilla en desenes de professors, joves i entregats. I no només això, sinó que fins hi tot hi ha problemes amb fer pagaments dels projectes finalistes de la recerca que fan.

El Rector no ha sabut conduir la situació. Ha volgut destacar-se com a gestor universitari, i ha fracassat en l’intent. Continuem estant en gran perill i retallades sense fi. I en altres àmbits tant importants com la docència o recerca, tampoc ha brillat ni més ni menys que altres predecessors seus. I un àmbit en el què ha fracassat clarament és en acostar-se als membres de la comunitat, explicar el què feia. Sempre que s’ha acostat a les persones ha estat per reacció, mai com acció voluntària. I en la gravíssim situació actual no és admissible que un dirigent no estigui al costat dels seus electors.

I per rematar-ho tot, quan tothom està incòmode, retallat, i enfadat, no se li acut res millor que posar tota la UPC potes enlaire: unificar escoles, tancar-ne o traslladar-ne altres, fusionar departaments…  Tot plegat sota la bandera de la racionalització i l’estalvi, però sense presentar ni un sol número que ho avali.

Anteriorment he dit, i mantinc, que el Rector no és el culpable de la situació actual de la UPC, però sí que n’és el responsable màxim. I en situacions tant dures com aquesta els responsables han d’estar a l’alçada de les circumstàncies. I a jutjar per les dades i sentiments de la gent que formem la UPC, el Rector Giró no ha estat a l’alçada.

El Rector Giró creu que té la missió de salvar la UPC d’ella mateixa. Però és la UPC que s’ha de salvar d’ell. Demà dilluns 11 de març del 2013, es presentaran més de 120 firmes dels Claustrals (d’un total de 303 places) sol·licitant un claustre extraordinari per debatre i acordar si es celebren eleccions anticipades a Rector o no.

A partir de demà comença el període determinant en què sabrem si el Rector Giró està sol, o té el suport dels màxims representants de la UPC: el Claustre Universitari. Si aquests representants representen realment la comunitat, en Rector Giró haurà de deixar el càrrec a un futur Rector més assenyat  i sensible a la situació actual. Un Rector que sàpiga trobar suports i consens per tirar la UPC endavant.

Si la iniciativa que hem iniciat el Consell de l’Estudiantat (CdE), i que ha tingut el suport i col·laboració imprescindible d’altres PDI i PAS, té èxit, hauríem de tenir un nou Rector abans d’acabar el curs.

1-      https://www.upc.edu/economia/informes/pressupost-upc

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: